بهزاد نبوی، فعال سیاسی اصلاحطلب گفتوگویی با جماران داشت. او در ابتدای این گفتوگو اظهار کرد: انتخابات دور یازدهم مجلس شورای اسلامی، سرآغاز دور جدید پروژه یکدستسازی بود. در این دوره علاوه بر ردصلاحیتهای گسترده شبیه دوره دهم، یأس و ناامیدی و عدم اقبال مردم نسبت به صندوقهای رأی هم به کمک مجریان و گردانندگان پروژه آمد و نامزدهای «انقلابی جوان»، با رای شرکتکنندگان محدود به مجلس یازدهم راه یافتند. طبیعی است که در صورت تداوم یأس و ناامیدی و عدم اقبال مردم از انتخابات، پروژه یکدستسازی، با انتخاب رئیسجمهور انقلابی تکمیل شده و کشور و ملت، حداقل تا 8 سال از مزایای این یکدستی نظیر سالهای 84 تا 92 بهره خواهند برد.
اختیارات کمتر رئیسجمهوری
نبوی در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر اختیارات رئیسجمهور به مراتب کمتر از سال76 است. امروز بخش مهمی از سیستم امنیتی، اطلاعاتی و توان اقتصادی کشور در اختیار رئیسجمهور نیست و طبعا رئیسجمهور نمیتواند نقش تعیینکنندهای در حل و فصل مشکلات ایفا کند. این فعال سیاسی اصلاحطلب خاطرنشان کرد: مواردی که بازگو کردم به معنای نفی تاثیر رئیسجمهور در تحولات کشور نیست؛ برای نمونه، آقای روحانی که اختیاراتش به مراتب کمتر از آقای خاتمی در سال 76 بود و بعضی نهادهای حاکمیتی علنا و رسما در برابر ایشان صفآرایی کرده بودند، موفق به امضای برجام و توقف تحریمهای بینالمللی شد و چنانکه مخالفان تندروی داخلی به همراه رئیسجمهور کنونی آمریکا، تمام تلاش خود را در جهت به گل نشاندن آن به کار نمیبردند، امروز شرایط کشور تغییرات مهمی کرده بود. بنابراین رئیسجمهور قابل قبول و نه حتی ایدهآل میتواند مانع بسیاری از رویدادهای منفی شود.
رویگردانی از اصلاحات؟!
او با اشاره به یکی از شعارهای مطرح در تحرکات سال 96 ادامه داد: شاید دوستان ما عدم اقبال مردم به انتخابات دور یازدهم مجلس شورای اسلامی را دلیلی برای رویگردانی مردم از مشی اصلاحطلبی، تلقی و فراموش کردهاند که در اوج حضور اصلاحطلبان در عرصه قدرت، در انتخابات شوراهای اسلامی، آقای مهدی چمران با حدود یکصد و چند هزار رای، نفر اول شورای شهر تهران و آقای احمدینژاد شهردار پایتخت شد. به نظر میرسد شعار «اصلاحطلب اصولگرا دیگه تمومه ماجرا»، طرح طیف تندروی داخلی است که تلاشش حذف اصلاحطلبان است و در عین حال ارادتی هم به اصولگرایان ندارد. این طیف با درک واقعیت، یأس و ناامیدی مردم و عدم اقبالشان نسبت به صندوقهای رأی، متوجه تضعیف پایگاه اجتماعی اصلاحطلبان شده است. بگذارید به نکتهای درباره سوال قبل شما اشاره کنم، اگر منظورتان از تغییر گفتمان، تغییر راهبرد اصلاحطلبی از مبارزه قانونی و مسالمتآمیز برای تغییر وضع موجود به وضع مطلوب در چارچوب نظام موجود باشد، باید دانست که تنها انقلاب یا دخالت خارجی جایگزین راهبرد اصلاحطلبی بوده و بعید است کسی با چنین تغییر راهبردی موافق باشد. نبوی درخصوص گفتمان اصلاحطلبی گفت: توفیق و پیروزی کامل راهبرد (من آن را راهبرد و نه گفتمان میدانم) اصلاحطلبی راهبرد قانونی و مسالمتآمیز بوده و در صورت مقابله مراکز قدرت با آن، سرعت پیشرفت آن بسیار کند شده و احتمالا بعضا با توقف و حتی پسرفت مواجه میشود. حکومت اصلاحی امیرکبیر در جامعه استبدادی، نهایتا به ظاهر با شکست و حتی پس رفت روبهرو شد. جنبش اصلاحی ملی شدن صنعت نفت به رهبری مرحوم مصدق، توسط استبداد داخلی با حمایت استعمار خارجی، به شکست انجامید. جنبش اصلاحی اخیر مردم ایران به رهبری سیدمحمدخاتمی، یکبار با انتخاب آقای احمدینژاد به ظاهر با شکست مواجه شد. این در حالی است که از دل حرکت اصلاحی امیرکبیر، جنبش مشروطه و از دل جنبش ملی شدن نفت، خیزشهای دهه 40 و نهایتا انقلاب اسلامی سربرآورد.
اصلاحات در امتداد امیرکبیر
این فعال سیاسی اظهار کرد: البته فاصله میان حرکت امیرکبیر با جنبش مشروطهخواهی بیش از 50 سال و کودتای 28 مرداد 32 تا انقلاب 25 سال بود، که زمانی طولانی است و توده مردم و خصوصا جوانان، صبر و تحمل آن را ندارند ولی بههرحال باید توجه کنند راه اصلاحات در جامعه ما با سابقه طولانی استبداد قبل از انقلاب و وجود تئوریها و گرایشهای بسیار قدرتمند استبدادطلبانه، که رسما نافی نقش مردم در اداره کشور است، راهی پرسنگلاخ و بسیار دشوار است. معالوصف برخی برای تبدیل وضع موجود به وضع مطلوب، بدیلی جز انقلاب یا دخالت خارجی برای اصلاحات نمیشناسند که هر دو قطعا وضع را نامطلوبتر خواهد کرد. وی تصریح کرد: به نظر میرسد شعار «اصلاحطلب اصولگرا دیگه تمومه ماجرا»، طرح طیف تندروی داخلی است که تلاشش حذف اصلاحطلبان است و در عین حال ارادتی هم به اصولگرایان ندارد. این طیف با درک واقعیت، یأس و ناامیدی مردم و عدم اقبالشان نسبت به صندوقهای رأی، متوجه تضعیف پایگاه اجتماعی اصلاحطلبان شده است. حتی ممکن است شعار فوق را ضدانقلاب یا گروههای مارکسیست سرداده باشند، ولی واقعیت این است که حرف دل طیف تندروی داخلی است. حداقل در انتخابات مجلس یازدهم بهترین بهرهبرداری را از آن شعار کرده و به پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری و حذف کامل اصلاحطلبان و حتی اصولگرایان از عرصه قدرت امیدوار شدهاند.
منبع: آرمان ملی