«ست فرانتزمن» تحلیلگر امور غرب آسیا در روزنامه «جروزالم پست»، در یادداشتی نوشت، ایران، چین و روسیه، تلاش آمریکا برای بازگرداندن تحریمها علیه تهران را قدم گذاشتن واشنگتن به درون تله میدانند.
در این یادداشت آمده است، با وجود تلاش آمریکا برای فعال کردن ساز و کار بازگشت به تحریم های گذشته، اغلب کشورها با آن مخالفت کرده و ایران در حال مانور برای بهرهبرداری از این اقدام جهت تضعیف نقش آمریکا در غرب آسیا است و روسیه، ترکیه، چین و دیگر بازیگران نیز به دنبال استفاده از این فرصت برای کاهش نقش آمریکا در منطقه و جهان هستند. این لحظهای بینظیر در تاریخ جهان است و ایران معتقد است پایانی نمادین برای هژمونی آمریکا رقم خواهد زد و به نقش سی ساله آمریکا در منطقه خاتمه خواهد داد.
فرانتزمن می نویسد، تمام اتفاقات حول این مسئله، نبرد پیچیدهای را نه تنها میان ایران و آمریکا بلکه میان آمریکا و چین و روسیه و بین آمریکا و اروپا به دنبال دارد. به نظر میرسد آمریکا تحریمهای ثانویهای را تدارک دیده است که علیه کشورهایی که ساز و کار بازگشت به تحریم های گذشته را درک نکنند، اعمال خواهند شد. واشنگتن تهدیدات مشابهی را برای ناقضان محدودیت تسلیحاتی که قرار است علیه ایران وضع کند، ترتیب داده است.
او در ادامه مینویسد: «از دیدگاه ایران، همچنین روسیه و چین، آمریکا پا به درون یک تله گذاشته است. آنها میخواهند بلوف آمریکا را خوانده و ثابت کنند که میتوانند علیرغم تهدیدهای آمریکا کاری را که میخواهند انجام دهند و بحرانی را ایجاد کنند که آمریکا بازنده آن خواهد بود زیرا آمریکا در سطح بینالمللی دیگر نفوذ دیپلماتیک و افتصادی سابق را ندارد. آنها به نحوی قصد دارند پارچه قرمز را مقابل دولت ترامپ تکان دهند و امید داشته باشند که رَم کند. آنها همچنین میدانند که تنها یک ماه و نیم تا انتخابات باقی مانده و پیام روسیه و دیگر کشورها اکنون کاملاً روشن شده است: دوران هژمونی جهانی آمریکا تمام شده و جهان، به دنیایی چند قطبی تبدیل شده است».
در این یادداشت آمده است: «ایران قصد دارد رویکرد آمریکا را به بوته امتحان بگذارد. آمریکا میگوید ایران توافق [هستهای] را نقض کرده به همین دلیل [آمریکا] از آن خارج شده است. ایران امید دارد که در اختلافاتش با واشنگتن سازمان ملل کنار تهران ایستاده و روسیه و چین و ترکیه و اروپا و دیگر کشورها را نیز به سمت خود بکشاند و آمریکا را به طرزی تاریخی منزوی کند. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه تأکید کرده این کشور دیگر از قوانین بینالمللی غربی تبعیت نخواهد کرد و ایران نیز تفاخر میورزد که آمریکا منزوی شده است. ایران میخواهد این انزوا را شتاب بخشد و چین نیز احتمالاً همین را میخواهد.
فرانتزمن در ادامه به افزایش توان نظامی چین و روسیه و به چالش کشیدن آمریکا میپردازد و در پایان مینویسد: « پیام روشن است. موضوع فقط توافق با ایران و ساز و کار بازگشت به تحریم های گذشته نیست. مسئله باز آرایی نظم جهانی است. این تغییر در نظم جهانی میتواند نمادی از رویه در حال پیشرفت طی 10 سال گذشته باشد. بحران ایران نماد این است که نظم نوین جهانی که جرج بوش پدر سی سال پیش با شروع جنگ خلیج [فارس] برپا کرد تا حدی محو شده که ممکن است به پایان خود نزدیک شده باشد. ایران امید دارد قمار آمریکا بر سر ساز و کار بازگشت به تحریم های گذشته تلاش آخر و سندی بر پایان نقش آمریکا در خاورمیانه باشد. با اینکه ممکن است دیدگاه تهران بسیار خوش بینانه به نظر برسد، اما این فکر را دارد که آمریکا را در موضع بی نظیری به لحاظ تاریخی قرار داده که در آن هیچ کشور قدرتمندی از دیدگاه آمریکا حمایت نمیکند».
منبع: فارس