کد خبر :236606
حق شناس: نهاد‌های قدرت حق انتخاب مردم را به چالش کشیده‌اند
حق شناس عضو شورای شهر تهران معتقد است که برخی از نهاد‌های قدرت حق انتخاب مردم را به چالش کشیده‌اند و با مردم برای نظر‌هایی همچون قهر با صندوق رای یا عدم تاثیر رای دادن همدلانه همراهی می‌کنم.

بحث بر سر مذاکره با آمریکا همچنان در جریان است و بر انتخابات ریاست جمهوری ایران سایه انداخته است. یک هفته از پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا می‌گذرد و به نظر می‌رسد 2 جناح اصلی سیاسی در ایران چانه‌زنی برای پیشبرد برنامه‌های خود در فاصله زمانی باقی مانده تا انتخابات 1400 را آغاز کرده‌اند.

محمد جواد حق شناس فعال سیاسی و عضو شورای شهر تهران در گفت و گویی با رویداد 24 با اشاره به نتیجه انتخابات آمریکا و لزوم چگونگی آرایش سیاسی در ایران گفت: معتقدم یک اصل را نباید در سیاست خارجی فراموش کنیم، اصلی که در میان همه دولت‌ها مشترک است و آن این است که سیاست خارجی یک اصل را برای حرکت خود نیاز دارد و آنهم حرکت در مسیر منافع ملی است و هیچ مسئول تصمیم گیری نمی‌تواند خارج از این مسیر حرکت کند.

سیاست دوگانه در سیاست خارجی قابل قبول نیست
وی ادامه داد: زمانی که این اصل را در نظر داشته باشیم، فارغ از اینکه چه کسی در آمریکا رئیس جمهور می‎شود، چه بایدن، چه اوباما و چه جورج بوش و غیره، سیاست خارجی ما تغییری نمی‌کند و بر پایه و اصل منافع ملی ما رقم می‌خورد و اگر درست رفتار نکنیم، طبیعتا زیان اصلی متوجه مردم و کشور خواهد بود. درخصوص بحث آمریکا هم، فکر می‌کنم اگر تنظیم روابطمان بر اساس منافع و مصالح ملی‌مان باشد، چه در دوره ترامپ و چه بایدن که بهمن ماه وارد کاخ سفید می‌شود، مشکل خاصی ایجاد نمی‌شود.
 
این استاد روابط بین الملل با بیان اینکه موضوع تمرکز تدوین و شکل‌گیری سیاست خارجی در یک نهاد است، تصریح کرد: ما نمی‌توانیم در حوزه سیاست خارجی یک سیاست دوگانه را در پیش بگیریم. نمی‌توانیم یک سیاست را به دنیا نشان دهیم و بعد از آن نحوه سیاست گذاری و تصمیم سازی را در نهاد‌های نظامی و ... طرح ریزی کنیم. همه دستگاه‌ها مجری اجرای تصمیمات و برنامه‌های دستگاه سیاست خارجی هستند نه بلعکس.

مردم حق دارند با صندوق رای قهر کنند
این فعال سیاسی با تاکید بر اینکه همواره مدافع حضور مردم پای صندوق‌های رای بودم، گفت: من همواره در سال‌های بعد از انقلاب تلاش داشتم مردم را به حضور در پای صندوق‌های رای تشویق کنم. زیرا معتقدم رای و حضور مردم اهمیت دارد و مردم باید بدانند که سرنوشت سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی خودشان را از مسیری انتخاب کنند که نتیجه ساز است. متاسفانه در برخی سال‌ها شاهد بودیم که حق مردم و حق انتخاب آن‌ها توسط برخی از نهاد‌های قدرت به چالش کشیده شد. این پذیرفته شده نیست و قطعا حق را به مردم می‌دهم که گلایه‌مند باشند و حتی با صندوق‌های رای قهر کنند یا آن را بی‌نتیجه و بی‌اثر بدانند.

برخی موارد ناگزیر به انتخاب میان بد و بدتر هستیم
حق شناس افزود: من کاملا همدلانه با مردم همراهی می‌کنم، اما با همه این حال معتقدم که رای دادن می‌تواند نتیجه‌بخش باشد. حوزه خرد می‌گوید شما همواره ناگزیر از انتخاب هستید و همواره در شرایط انتخاب میان خوب و بد نیستید. در برخی مواقع وجود دارد که شما ناگزیر از انتخاب میان بد و بدتر هستید و آنجاست که برخلاف میلمان به دنبال انتخاب بد می‌رویم. در مواقعی که حق انتخاب مردم از سوی دستگاه‌های قدرت به چالش کشیده می‌شود مردم نیز حق دارند اعتراض خود را از طریق احزاب، رسانه‌ها و پیام‌های روشن نشان دهند.

عضو شورای شهر تهران ادامه داد: حضور بایدن در کاخ سفید می‌تواند فضای جدیدی را برای سیاست خارجی ایران فراهم کند. حضور ترامپ در جایگاه رئیس جمهور همواره همراه با خشونت و تندروی و رفتار‌هایی خارج از عرف و منطق بین‌الملل بوده است. عملکرد ترامپ و تیم او همواره نه تنها مورد نقد مسئولان ایرانی بلکه مورد نقد رهبران جهان نیز بوده است. یادمان باشد که بدعهدی ترامپ فقط مربوط به برجام نبود و او از بسیاری از نظام‌های بین المللی هم خارج شد.

تابوی مذاکره با آمریکا شکسته شود
حق شناس با بیان اینکه در 4 یا 8 سال آینده ایران می‌تواند به گفتگو و دور یک میز نشستن با آمریکا فکر کند، گفت: در تمام این سال‌ها می‌توانستیم این کار را انجام دهیم. فکر می‌کنم بحث تابو دانستن مذاکره با آمریکا در عرصه سیاست خارجی مورد تجدید نظر قرار بگیرد. کما اینکه در بسیاری از زمان‌ها این اتفاق افتاده است و با آمریکایی‌ها در حوزه‌های مختلف و در سال‌های مختلف مذاکره داشتیم و فکر نمی‌کنم اصل مذاکره موضوع غیر قابل دسترسی باشد.

 

منبع: رویداد 24