کارگروه و مجوز در مقابل اینترنت ماهوارهای
شورایعالی فضای مجازی اعلام کردهکه برای مواجهه با فناوری اینترنت ماهوارهای کارگروهی تشکیل داده تا با تدابیری از خدشهدار شدن حکمرانی فضای مجازی کشور جلوگیری شود.
اینترنت ماهوارهای بهعنوان پدیدهای جدید در حال فراگیر شدن در جهان است و به همینخاطر مثل همه پدیدههای جدید دیگر قرار است با کارگروه برای مواجهه و صدور مجوز برای استفاده در کشور روبهرو شود.
طی ماههای اخیر بهصورت عملیاتی کاربران امکان استفاده از اینترنت ماهوارهای شرکت اسپیسایکس را پیدا کردهاند و دیگر این ماجرا یک ایده تئوری بهحساب نمیآید. ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورایعالی فضای مجازی در واکنش به رقابت شرکتهای جهانی برای ارائه خدمات این نوع اینترنت جدید گفته است: برای آنکه با ورود این فناوری، حکمرانی فضای مجازی کشور خدشه دار نشود، باید تدابیری صورت داد. او خبر از قانونگذاری در حوزه اینترنت ماهوارهای برای کاربران و لزوم دریافت مجوز برای ارائهدهندگان این نوع اینترنت داده است.
فیروزآبادی در گفتوگو با خبرگزاری مهر با بیان اینکه کارگروهی در مرکز ملی فضای مجازی برای مواجهه با خدمات اینترنت ماهوارهای تشکیل شده است تأکید کرده: ما با این موضوع مواجه هستیم که منظومههای ماهوارهای در حال آمدن هستند و با آمدن آنها، ممکن است که یکباره کل شبکه ملی اطلاعات زیر سؤال برود.
او با بیان اینکه کارگروهی در مرکز ملی فضای مجازی برای مواجهه با خدمات اینترنت ماهوارهای تشکیل شده است، میگوید: به هر حال برای مواجهه با این فناوری راهحلهای مختلفی وجود دارد که آن را بررسی و پیگیری میکنیم.
برخورد با ماهواره مثل ماهواره
در برخورد با پدیدهها و فناوریهای جدید در کشور ما همیشه تجربه مشابهی وجود داشته است. خاطره دستگاههای ویدئو، نوارهای کاست و حتی تلویزیونهای ماهوارهای را تقریبا هر ایرانیای به یاد دارد. تجربههایی که همه آنها با شکست همراه بوده است. پیش از این ورودیهای اینترنت در دست کشورها بود، اما با اینترنت ماهوارهای این امکان وجود دارد که دیگر دولتها نتوانند کنترلی بر اینترنت چه از لحاظ محتوایی و چه از لحاظ فنی داشته باشند. امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات چندی پیش در یادداشتی در روزنامه همشهری با عنوان «دنیای تلویزیونسازهای بدون برنامه» در این رابطه نوشت: «فناوریهای مختلف به سمت کاهش کنترلپذیری کشورها بر اینترنت پیش میرود. اما دیر یا زود اینترنت ماهوارهای عرضه خواهد شد. فرض کنید 2 سال یا 5 سال دیگر این اینترنت بیاید؛ آن وقت این پلتفرمسازها یا همان تلویزیونسازها میخواهند چه کنند؟ میخواهند به سمت آن شلیک کنند؟ ما اما عهد کردهایم تا غافلگیر شویم! بعد کمیته و قرارگاه اینترنت ماهوارهای ایجاد کنیم و بعد پس از 20 سال بشود مثل تلویزیونهای ماهوارهای که حالا 85 درصد مردم مخاطبشان هستند؛ اما هنوز در تریبونهای رسمی ممنوع است و خلاف قانون!»
کنایه معاون وزیر ارتباطات با عنوان «تلویزیونسازها» به کسانی در کشور است که میخواهند از طریق فضای مجازی بر جامعه تأثیر بگذارند؛ اما به جای تولید محتوایش به فکر ایجاد پلتفرم میافتند.
دسترسی به اینترنت حتی بدون آنتن موبایل
چندین شرکت در جهان، رقابت تنگاتنگی برای ارائه سرویس اینترنت ماهوارهای دارند. برای استفاده از این نوع اینترنت تنها به یک دیش کوچک 50 سانتیمتری و یک روتر و منبع تغذیه نیاز است. در هر کجای جهان که این تجهیزات وصل شوند دیش بهصورت خودکار خودش جهتیابی به سمت بهترین ماهواره را انجام میدهد و چند دقیقه پس از روشن شدن امکان وصل شدن به روتر وایفای توسط موبایل، لپ تاپ یا تجهیزات دیگر برای استفاده از اینترنت حتی در نقاطی که موبایلی آنتن نمیدهد وجود دارد.
در آزمایشهای انجام شده کاربران با وصل کردن منبع تغدیه مثلا به باتری خودروی خود در مناطق دورافتاده جنگلی که موبایل هم آنتن نمیدهد توانستهاند سرعت دانلود بیشتر از 120 مگابیت بر ثانیه را با اینترنت ماهوارهای اسپیس ایکس به نام استارلینک تجربه کنند. برای این نوع اینترنت شرکتهای فناوری از استقرار تعداد زیادی ماهواره کوچک در مدار زمین استفاده میکنند. هماکنون بهعنوان نمونه تنها بخش کوچکی از ماهوارههای منظومه اسپیس ایکس پرتاب شده و با تکمیل این ماهوارهها احتمالا سرعت بسیار بالاتری توسط کاربران تجربه خواهد شد.
منبع: همشهری