۱۳۹۹/۱۰/۱۹ - ۳ : ۲۷

یک بام و دو هوای شناسایی مشمولان بسته حمایتی کرونا

یک بام و دو هوای شناسایی مشمولان بسته حمایتی کرونا

اعطای بسته معیشتی 100 هزار تومانی به افراد کم درآمد جامعه که در ایام کرونا متضرر شدند یکی از برنامه‌های دولت برای حمایت از اقشار ضعیف جامعه بود. هرچند کم بودن رقم این بسته حمایتی در ابتدا انتقاداتی را به همراه داشت، اما در نهایت رقم این حمایت دولتی با وجود تمامی انتقادات ثابت ماند و رقم این بسته حمایتی فقط برای مددجویان بهزیستی و کمیته امداد 20 هزار تومان افزایش یافت.

بعد از انتقاد نسبت به رقم بسته معیشتی، این حمایت دولتی به حساب مشمولان برای آذر ماه واریز شد و بعد از دریافت اولین بسته معیشتی، موج جدیدی از انتقادات شکل گرفت. این بار بسته معیشتی با همان رقم ناچیز به حساب مشمولان واریز شد، اما ماجرا از اینجا جالب می‌شود که افراد عجیب و غریبی مشمول دریافت این حمایت دولتی شدند و افرادی هم که این بسته معیشتی را دریافت نکردند، ماجرا را عجیب‌تر می‌کرد.

به دنبال این انتقادات، تماس‌ها، پیامک‌ها و کامنت‌های مختلفی برای مجموعه باشگاه خبرنگاران جوان مبنی بر عدم دریافت بسته معیشتی کرونا ارسال شد و ما پیگیر این موضوع شدیم. نکته جالب اینجاست طی بررسی‌های ما مشخص شد برخی از افرادی که نباید مشمول دریافت این بسته معیشتی باشند، متأسفانه این کمک دولتی را دریافت کردند، به عنوان مثال کشاورز ثروتمندی که حدودا سالانه بیش از یک میلیارد تومان درآمد دارد و به پولدار بودن در محلشان هم معروف است بسته معیشتی 100 هزار تومانی دریافت کرده است، در حالی که 20 هکتار زمین کشاورزی، خانه مسکونی، مغازه، ماشین و... جزء دارایی‌های این فرد است.

نمونه دیگر کشاورز دیگری است که با داشتن 80 هکتار زمین در شهرستان ورامین و دارا بودن 3 خانه و 2 ماشین بسته معیشتی کرونا را دریافت می‌کند. همچنین فرد دیگری که مغازه آلمینیوم سازی دارد و ماهانه درآمد خوبی هم کسب می‌کند، مشمول دریافت بسته معیشتی 100 هزار تومانی شده است.

در عوض اگر از سوی دیگر به موضوع نگاه کنیم افراد زیادی را می‌بینیم که با نداشتن درآمد و شغل ثابت و سایر شرایط مشمول دریافت این حمایت دولتی نشده‌اند، به عنوان مثال فردی علاوه بر نداشتن درآمد و شغل ثابت، بیمه تأمین اجتماعی هم ندارد و خانه یا ملک دیگری هم ندارد، اما مشمول دریافت بسته معیشتی 100 هزار تومانی نشده است و پیامک‌هایی از این دست زیاد داریم که اعلام کرده‌اند "همسر من کارگر ساختمانی است و مستأجر هستیم سر هر کاری برود برایش بیمه می‌ریزند در این اوضاع کرونا که کار هم کم است، دولت به ما نه وام یک میلیون تومانی داد و نه ماهی100 هزار".

مرجع اصلی در شناسایی مشمولان بسته حمایتی دولت که در این مدت شیوع کرونا، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. به همین منظور برای پیگیری وضعیت معترضان و نحوه اعتراض به سراغ حسین میرزایی سخنگوی طرح حمایت معیشتی کرونا رفتیم.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان مبنی بر نحوه اعتراض جاماندگان بسته معیشتی 100 هزار تومانی، اظهار کرد: هیچ راهی برای اعتراض افراد نداریم و کسانی که شناسایی شده‌اند، امکان اعتراض ندارند. چون اطلاعات این افراد را دقیق داریم و به این دلیل نیاز به اعتراض نیست.

وزارت رفاه معتقد است افراد نسبت به وضعیت مالی خود واقف نیستند. فردی هست که می‌گوید کار ندارم، اما فرزند او درآمد بالایی دارد. همین موضوع یک دلیلی شده تا این وزارتخانه راه را برای پاسخ به اعتراضات مردم ببندد و کمبود بودجه را بهانه اصلی برای عدم مشمول بودن برخی از افراد تلقی کنند، اما سوال ما این است که چرا بودجه محدود را عادلانه میان افراد تقسیم نکردید؟ چرا برخی از افرادی که نباید مشمول می‌شدند در حال حاضر بسته معیشتی 100 هزار تومانی را دریافت کردند؟

وقتی این سوالات را با سخنگوی طرح حمایت معیشتی کرونا مطرح کردیم، وی به خبرنگار ما گفت: اگر معتقد هستید در خصوص بسته معیشتی 100 هزار تومانی بی عدالتی صورت گرفته است، 10 کد ملی افرادی که مشمول شدند و یا مشمول نشدند را به ما دهید تا اطلاعات مالی آن‌ها را از روی سامانه به شما اعلام کنیم.

در نهایت هم وزارت رفاه اطلاعیه‌ای در این خصوص صادر کرد؛
الف) در موضوع بسته معیشتی اعم از ابلاغیه ستاد ملی مبارزه با کرونا یا طرح نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی صرفا مسئول شناسایی مشمولان است و پرداخت برعهده این وزارتخانه نیست. از اهالی محترم رسانه درخواست می‌شود نسبت به اطلاع رسانی وظایف تفکیک شده هر دستگاه در موضوع بسته حمایت معیشتی کرونایی به نحو مقتضی اقدام کنند تا فرآیند پیگیری شهروندان از دستگاه‌های مربوطه تسهیل شود.

ب) همان طور که پیش از این نیز اعلام شد؛ فرآیند شناسایی افراد مشمول بسته حمایت معیشتی بر اساس داده‌های تجمیع شده پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان صورت می‌گیرد که از تجمیع بیش از 50 منبع داده‌ای معتبر در کشور تشکیل شده است، از این رو امکان بروز خطا در شناسایی افراد بسیار اندک است.

ج) برای راستی آزمایی این فرآیند، جلب اعتماد و اطمینان بخشی به مردم عزیز کشورمان و شفافیت بیشتر که محور اصلی همه فعالیت‌های این وزارتخانه است، رسانه‌ها می‌توانند 10 کدملی شهروندانی که به هر شکل اعلام کرده‌اند واجد هستند، اما بسته حمایت معیشتی کرونایی را دریافت نمی‌کنند به رابط این مرکز با آن رسانه ارسال کنند تا پس از بررسی، علت عدم مشمول بودن افراد، در کوتاه‌ترین زمان ممکن اعلام شود.

هر چند همچنان اعتراضات و انتقادات علیه وزارت رفاه و مشمول نشدن برخی از سرپرستان خانوار ادامه دارد و همچنان چرایی مشمول شدن برخی از ثروتمندان و مشمول نشدن برخی از اقشار کم درآمد به طور قطع مشخص نشده است.

 

منبع: باشگاه خبرنگاران