۱۳۹۹/۱۲/۱۸ - ۱۴ : ۵۷

خطیب زاده: هیچ تماسی با آمریکا درباره برجام و غیر برجام نداشته و نداریم

خطیب زاده: هیچ تماسی با آمریکا درباره برجام و غیر برجام نداشته و نداریم

سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه)‌ در نشست هفتگی با خبرنگاران ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.

وی به تماس‌های تلفنی وزرای خارجه فرانسه و ایران در خصوص مسائل دوجانبه و برجام و همچنین دبیرکل سازمان ملل با ظریف و وزیر خارجه ظریفل و همتای ارمنستانی اشاره کرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی به سفر وزیر خارجه ایرلند نیز اشاره و اضافه کرد: در خصوص موضوعات دوجانبه و نقش تسهیل‌گری ایرلند در قطعنامه 2231 و بازگشایی سفارت ایرلند گفت‌وگوهای خوبی داشتیم. 

هیچ تماس مستقیم یا غیرمستقیمی با آمریکا درباره موضوعات برجامی و غیر برجامی نداشته و نداریم
خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی در خصوص نامه وزیر خارجه آمریکا به رئیس جمهور افغانستان و پیشنهاد تشکیل سازوکاری با حضور ایران و چند کشور دیگر و امکان موافقت ایران با این مذاکرات اظهار داشت: ما هیچ تماس مستقیم یا غیرمستقیمی با آمریکا درباره موضوعات برجامی و غیر برجامی نداشته و نداریم.

وی خاطرنشان کرد: هنوز دعوتنامه‌ از سازمان ملل در خصوص افغانستان دریافت نکرده‌ایم و بعد از اینکه دریافت کنیم بررسی خواهیم کرد.

وی بیان کرد:‌ نگاه ما به دوستان دوستی است نه ابزاری. افغانستان برگ مذاکراتی ما با هیچکس نیست.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی خاطرنشان کرد:‌ گفت‌وگوهای بسیار نزدیکی با طرف‌های برجامی داشتیم و با آمریکا مذاکره‌ای نداشتیم. در داخل ایران برخی نکات در حال بررسی و تکمیل است. در همین مسیر توئیت ظریف بود. رسانه ها اجازه دهند این موضوع حساس در بستر خود جلو برود و زمانی قطعی شد به رسانه‌ها اطلاع رسانی خواهد شد.

وضعیت پول‌های بلوکه شده ایران در عراق
وی درباره پول‌های بلوکه شده ایران در عراق بیان کرد:‌ عراق سعی کرده دیون خود را بپردازد. از چند ماه قبل مسیر تأدیه این دیون بین بانک مرکزی و طرف‌های عراقی بحث شده و در مسیر خود جلو می‌رود. اجازه دهید جزییات را بانک مرکزی بدهد ولی پیشرفت‌هایی حاصل شده است.

گفت‌وگوی تلفنی روحانی و نخست‌وزیر عراق
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره گفت‌وگوی تلفنی روحانی و نخست‌وزیر عراق بیان کرد: یکی از موارد بحث خروج نیروهای خارجی از عراق بود. قانون عراق را خود رهبران و مسئولان عراق بهتر می‌توانند اجرا کنندد. ما نظرات خود را گفته‌ایم.

ایران طرح گام به گامی را دریافت نکرده است
به گزارش فارس، وی درباره اینکه آیا ایران طرح گام در مقابل گام با آمریکا را قبول خواهد کرد؟ تصریح کرد: اجازه دهید در مسیر بستر خود برود. ایران نه هیچ وقت طرح گام به گامی را دریافت کرده و نه چنین طرحی مبتنی بر خط مشی اعلامی ایران بوده است. بین ایران و آمریکا گفت‌وگوی مستقیم یا غیرمستقیمی نیست چون برجام مسیر را روشن کرده است.

نگران بحران تراژیک در داخل یمن هستیم
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسشی هم گفت: ما نگران بحران تراژیک در داخل یمن هستیم، چندین میلیون یمنی در نیاز مطلق به مواد، غذا و آب آشامیدنی لازم است. در 6 سال گذشته ایران همواره گفته آتش بس با دسترسی‌های انساندوستانه و لغو این محاصره صورت بگیرد. عربستان هر چه زودتر به این جنگ خانمانسوز و نابرابر خاتمه دهد. مسیری برای حل و فصل بحران یمن جز مسیر سیاسی نیست و دولت نجات ملی یمن بارها این را تایید کرده است.

واکنش به اظهارنظرها درباره سیاست خارجی
وی درباره اظهارنظرها درباره سیاست خارجی بیان کرد: سیاست خارجی نه موضوع بده بستان احزاب و جریان‌های سیاسی و نه موضوع مجادلات خیابانی و کف خیابان است. وزارت خارجه به عنوان تنها صدای تبیین مواضع ایران در سیاست خارجی است.

خطیب‌زاده خاطرنشان کرد: جامعه ایران متنوع است ولی در برخی موضوعات افراد باید به مواضع خود با دقت نگاه کنند. 

ارزیابی سخنگوی وزارت خارجه از سفر پاپ به عراق
وی سفر پاپ به عراق را خوب و مهم برشمرد و گفت: نفس آن حائز اهمیت است که عراق با رشادت‌های مردم عراق و درایت مرجعیت و خون‌های پاکی که در مقابل افراطی گری و توطئه‌های خارجی رسیده به فضای امنی رسیده است. قطعا پیام این سفر و از این دست عراق امن، آرام و بازگشته به صحنه آرامش است. دیدار انجام شده با مرجعیت عالی عراق هم در نوع خود نشانگر گفت‌وگوهای بین ادیان و تقریب ادیان است و پیامی ندارد جز پیام گفت‌وگو، صلح و دوستی و همکاری‌های تمدنی برخلاف آنهایی که دنبال خشونت و خونریزی هستند.

سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: پیام‌هایی که بعد از سفر عنوان شد بسیار قابل توجه بود.

واکنش به حملات حوثی‌ها
 وی درباره حملات حوثی‌ها بیان کرد: ریشه آنچه امروز در یمن اتفاق می‌افتد تجاوز 6 ساله و ظلم آشکاری است که به چندین میلیون یمنی می‌رود. آنچه شاهدیم بمباران‌های کوری است که در بخش‌های مختلف یمن اتفاق می‌افتد. برخی پیوستگی‌هایی است و اینکه چگونه از القاعده برای سرکوب مردم استفاده می‌شود. 

خطیب‌زاده گفت: هرچه زودتر عربستان جنگ را خاتمه و محاصره را پایان دهد به ابتکارات سازمان ملل و آمادگی‌های کشورهای مختلف برای حل و فصل موضوع کمک خواهد کرد.

وی درباره تشکیل جلسه‌ای در شورای عالی امنیت ملی گفت: رسانه‌ای نیست و دستورکارها هر چه نیاز به اطلاع رسانی باشد اطلاع رسانی خواهد شد.

موضوع ایران و آمریکا موضوع پالس و سیگنال نیست
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفر وزیر خارجه ایرلند به تهران گفت: موضوع ایران و آمریکا موضوع پالس و سیگنال نیست. اجرای موثر قطعنامه 2231 و رفع تحریم‌ها به صورت کامل و جامع است و اینها نیاز به پالس و سیگنال ندارد.

منتظر اقدام عملی از سوی دولت کره هستیم
خطیب‌زاده در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره اظهارات مطرح شده مبنی بر آزادی 3 میلیارد دلار از منابع مالی ایران در کره جنوبی، عراق و عمان گفت: در خصوص منابع ایران در کره  جنوبی هنوز اقدام عملی ندیدیم و صحبت‌ها به اندازه کافی شده و منتظر اقدام عملی از سوی دولت کره هستیم.

واکنش به اظهارات جرمی هانت در مورد نازنین زاغری
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اظهارات جرمی هانت وزیر خارجه پیشین انگلیس در مورد نازنین زاغری و توصیه آن به ظریف برای بازگشت وی به انگلیس خاطرنشان کرد: اظهارات ریاکارانه‌ امروز هانت، اقدامات سنگ اندازانه چند سال قبل او را نمی‌پوشاند. در دولت انگلیس نقش مخرب ایشان را می‌دانند.

وی به ایرانی‌هایی که به ناحق در انگلیس بدون حکم دادگاه دستگیر و در بدترین وضعیت بازداشت شدند، اشاره کرد و گفت: دادگاه‌ آنها هنوز در ایران مفتوح است. ایران در یک پروسه کاملا شفاف قضایی این مسیرها را پیگیری کرده است.

خطیب‌زاده در پاسخ به پرسشی خاطرنشان کرد: مسیر آمریکا کاملا روشن است اجرای تعهداتش و توقف این جنایت علیه مردم ایران است. اجرای موثر تعهداتشان را انجام دهند.

عملکرد اروپا در برجام 
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص عملکرد اروپا در برجام خاطرنشان کرد: اروپا مشق خود را انجام نداده و بعد از خروج آمریکا از برجام 11 تعهد قطعی به ایران داد و هیچکدام را انجام نداد. آنچه اتحادیه اروپا امروز انجام می‌دهد برای ایفای نقش هماهنگ کننده سعی می‌کنیم با خوبی ببینیم ولی اروپا در کنار آمریکا به بسیاری از تعهدات خود برای رفع تحریم عمل نکرده است. از سه کشور اروپایی عضو برجام خواستیم به تعهدات خود عمل کنند. نامه‌های ظریف در ادوار مختلف رفته است.

وی گفت:‌ پیام ایران یک پیام روشن بوده است. دیپلماسی مسیر بهتر و کم هزینه‌تر و درست‌تری است و هر چه زودتر طرف‌های ناقض برجام به تعهداتشان عمل و به دیپلماسی برگردند پاسخ بهتری خواهند گرفت.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسش دیگری بیان کرد: آنچه ایران با همکاری آژانس انجام داد گشودن یک پنجره دیپلماسی بود.

مذاکره قبل از بازگشت آمریکا به برجام؟
وی در پاسخ به سؤالی درباره مذاکره قبل از بازگشت آمریکا به برجام اظهار داشت: ما سه مرحله را گفتیم تعهد قطعی، اجرای موثر و بعد بازگشت به برجام. برجام تمامی جزییات را نوشته است. دولت فعلی آمریکا باید از اتوبانی که بر عکس رانندگی می‌کند برگردد و در مسیر درست حرکت کند.

اتهام عربستان برای حمله پهپادی
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اتهام عربستان برای حمله پهپادی گفت: ریشه بحرانی که در یمن امروز شاهدیم، جنگ است. جنگی که ولی عهد عربستان فکر می‌کرد سه هفته‌ای با کشتن مردم یمن به پایان برساند. مردم یمن 6 سال است علی‌رغم بمباران‌های مختلف توانستند با دست خالی دفاع کنند. 

وی گفت:‌ فرافکنی مشکل عربستان را حل نمی‌کند. ایران از روز اول طرح چهار ماده‌ای داد و ایران آمادگی دارد کمک موثر را بکند اگر عربستان از توهم جنگ برای حل و فصل موضوع یمن بیرون بیاید.

برگزاری دادگاهی برای بررسی دادخواست 42 عضو سابق گروهک تروریستی منافقین
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره برگزاری دادگاهی برای بررسی دادخواست 42 عضو سابق گروهک تروریستی منافقین نیز گفت: گروهک ورشکسته ادامه حیاتش را فقط با وطن فروشی و خیانت به منافع تک تک مردم ایران انجام داده است. آنچه در دادگاه شاهد بودید، چهره عریان این گروهک در سال‌های مختلف بود. شاید جوانان امروز فراموش کرده باشند که این گروهک در داخل ایران چه جنایت‌هایی را انجام داد و چگونه به دامان صدام حسین دشمن ایران پناه برد و چگونه به عنوان بخشی ارتش صدام حسین جوانان این ملت را به خاک و خون کشید و چگونه در دامن دشمنان این ملت بعدا پناه برد.

وی افزود: فکر نمی‌کنم ارزشی بیشتری در پرداختن به این گروهک ورشکسته باشد. ولی آنچه در دادگاه اتفاق افتاد یک موضوع کاملا روشنی است و براساس حکم دادگاه و مستندات وزارت خارجه بهتر می‌تواند پیگیری‌های حقوقی و بین‌المللی خود را در فضای بین‌المللی ادامه دهد.

 

منبع: فارس